Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Saturday, September 26, 2009

La república de Josep Guardiola, o un canvi de règim en el futbol.

.


. ¿Es pot parlar de futbol des d'un punt de vista científic o filosòfic? Quan es parla del futbol de Josep Guardiola, sí. El sistema introduït per l'actual tècnic del Futbol Club Barcelona és alguna cosa més que un sistema; no és una manera de jugar més, no és una altra proposta estratègica de les moltes que al llarg de la història d'aquest esport s'han posat de moda; és, sens cap mena de dubte, un canvi de règim en la manera d'entendre la manera de jugar. Jugar senzill, jugar ràpid, jugar precís, jugar efectiu, jugar creatiu, triangular, avançar, no perdre pilotes, no fer passades a l'atzar, fer-les bé, fer-les de pressa, fer-les al lloc, al punt precís, no confiar en les grans curses de les estrelles mediàtiques (bo i que si en algun moment convenen, benvingudes siguin).

Quan l'estrella no és un nom sinó el joc d'un equip, el joc que acabo de descriure, no ens trobem davant d'una oligarquia de joves milionaris que s'exhibeixen, sinó davant d'una república d'artistes del futbol que es fan iguals al primer toc. Quan el futbol és el futbol de Josep Guardiola, les estrelles són tan efectives com els qui han pujat del Barça B, o com els qui no tenen el carisma dels "catxés" més elevats. El futbol ràpid els iguala a tots, els fa a tots grans i senzills alhora, déus i humils, perquè si els déus són de debò només poden ser humils, i la glòria de l'estrellat passa, de cop, de les figures vers el conjunt del grup, vers el grup de companys que treballen a l'encop per un únic objectiu sense protagonismes estèrils i banals. Aquest sistema, però, no frustra pas la qualitat individual que sovint es manifesta davant l'àrea del contrari quan de vegades cal una ziga zaga espectacular i efectiva dels solistes més virtuosos de l’orquestra. La república de Guardiola permet l'art dels qui quan cal han d'actuar sols, recolzats per un exercit de soldats (tots ells igual d'importants) que condueixen la pilota allà on ha d'anar, ni un mil·límetre més lluny, ni un mil·límetre més a prop, i ben de pressa. És per això que aquest nou canvi de règim dins del futbol és art, art major, tan valuós com la música, com la literatura, com l'arquitectura modernista. La república de Guardiola trena un futbol que com el jazz, el flamenc, o la dansa clàssica exigeix el misteri de la inspiració i la tècnica dels qui treballen molt, dels qui treballen cada dia, sabent que són mortals i que també poden perdre.


Felicitats i per molts anys!

.

3 comments:

Jordi said...

El Barça pot aplicar aquests automamtismes i aquest joc gràcies a que té molts jugadors de la cantera que han mamat des de petits aquest sistema. Això sumat a jugadors d'increïble qualitat més un entrenador estratosfèric, que no deixa res a l'atzar, que ho té tot apamat i calculat, que viu pel futbol les vint-i-quatre hores del dia fa que actualment siguem un equip invencible. El mèrit d'en Pep és enorme en tot això!

Molt bon article!

Assumpta said...

Molt bon article!!

M'agrada aquesta definició del futbol de Guardiola com a art!! I tant :-))

Una vegada que al meu blog feiem broma sobre alguns aspectes de l'art modern, vaig fer aquest post. L'única veritat estava al final jeje

http://blogdeassumpta.blogspot.com/2009/01/una-exposicio-molt-particular.html

Cèlia said...

Quan el meu fill era petit li vaig comprar i CD de contes on ell n'explicava un. El meu fill l'escoltava una vegada darrere l'altra. No ens agrada el futbol, però el seu sí!